x
 

Πολιτική

Δεκάδες Νομπελίστες ζητούν να τεθεί τέλος στην ανοχή στο καθεστώς Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Τριάντα εννέα νομπελίστες με επιστολή τους καλούν την διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής, να υποστηρίξει την δημοκρατική αντιπολίτευση στην Ρωσία και να μην αναγνωρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόεδρο της χώρας. Η έκκλησή τους δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Τ-invariant».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι δεν αφορούν μόνο την Ρωσία και την Ουκρανία. Το καθεστώς Πούτιν έδειξε ότι εκπροσωπεί μια άμεση και σαφή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρεται στο κείμενο.
«Οι τραγωδίες του ολοκληρωτισμού του 20ού αιώνα επιβάλλουν τη δέσμευση στις ελευθερίες και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Ο Πούτιν τις παραβιάζει κατάφωρα. Εχει μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα βαριά στρατιωτικοποιημένο αστυνομικό κράτος, οπλισμένο με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον Κόσμο».
«Καλούμε τους ηγέτες του Κόσμου και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να μην τρέφουν οποιεσδήποτε αυταπάτες για τον κύριο Πούτιν και το εγκληματικό του καθεστώς».
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι για την απειλή του Πούτιν είχαν προειδοποιήσει ο Ναβάλνι και άλλοι ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης «ακολουθώντας τον μεγάλο προκάτοχό τους», τον τιμηθέντα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975, ακαδημαϊκό Αντρέι Ζαχάροφ. Οι 39 ακαδημαϊκοί αναφέρουν επίσης ότι για να ενισχυθούν «οι ελπίδες των Ρώσων για ένα δημοκρατικό μέλλον», πρέπει να διασφαλισθεί η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία.
Το κείμενο υπογράφουν 16 τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ στους τομείς της Φυσιολογίας και της Ιατρικής, 9 τιμηθέντες στον τομέα της Φυσικής, 6 στον τομέα της Χημείας, τέσσερις τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και τρεις με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μεταξύ τους είναι η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015) και η Ουκρανή Αλεξάντρα Ματβιιτσούκ (επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, Νόμπελ Ειρήνης 2022).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ