x
 

Κοινωνία

Δώδεκα μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή στον τέως Μητροπολίτη Κιτίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε ποινή 12 μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Διαβάζοντας την απόφαση η δικαστής Εύη Ευθυμίου ανέφερε ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης κατατάσσεται στην κατηγορία των πλημμελημάτων και επέφερε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, ωστόσο «αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των αδικημάτων και διαπιστώνοντας την ανησυχητική τους έκταση με το πέρας του χρόνου, ο νομοθέτης αποφάσισε να αυξήσει το ανώτατο όριο ποινής σε φυλάκιση μέχρι τα πέντε έτη».

Αναφερόμενη στους μετριαστικούς παράγοντες για την επιβολή ποινής, η Δικαστής είπε πως έλαβε υπόψη της το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, την προχωρημένη ηλικία του που είναι σήμερα σχεδόν 85 ετών, το εύρος των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τον σημαντικό χρόνο που έχει παρέλθει από την διάπραξη των αδικημάτων μέχρι και σήμερα.

Οσον αφορά το ζήτημα της εξωδικαστικής τιμωρίας που επικαλέστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δηλαδή της σοβαρής πιθανότητας επιβολής πειθαρχικής ποινής από την Ιερά Σύνοδο ενώ κινδυνεύει ακόμα και με ποινή καθαίρεσης, η κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «είναι αντιφατικό να προβάλλεται ως μετριαστικός παράγοντας τη στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν η πίστη και η Εκκλησία της Κύπρου».

Αναφερόμενη στις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, η δικαστής ανέφερε ότι «αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, από το σύνολο των ευρημάτων του δικαστηρίου, προκύπτει ότι υπήρξε έντεχνα σχεδιασμός από μέρους του κατηγορουμένου για να απομονώσει την παραπονούμενη σε χρόνο και χώρο που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Καταδεικνύεται από την ενώπιον του δικαστηρίου μαρτυρία, ότι ο ίδιος προγραμμάτιζε μέσω της μητέρας της παραπονούμενης, οι συναντήσεις να γίνονται Σάββατο απόγευμα ούτως ώστε να την υποδέχεται ο ίδιος στο χώρο της Μητρόπολης».

Η δικαστής ανέφερε επίσης ότι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο ήταν ότι ο κατηγορούμενος επέλεξε μια 16χρονη κοπέλα η οποία βρέθηκε στο γραφείο του με σκοπό να της δώσει χρηματική βοήθεια μετά τον θάνατο του πατέρα της και σημείωσε πως «αντί δηλαδή να υποστηρίξει την νεαρή, χτυπημένη από τη ζωή κοπέλα, προσφέροντάς της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα».

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση της απόφασης, ομάδα γυναικών που βρισκόταν εντός της αίθουσας άρχισε να καταφέρεται εναντίον του καταδικασθέντα, ενώ δημιουργήθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και ατόμων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.

Από τις 10:00 το πρωί είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο αρκετός κόσμος κυρίως ακτιβίστριες και ακτιβιστές, κυρίως γυναίκες, μέλη της ΠΟΓΟ, της ομάδας γυναικών «Κόρες Ξαπόλητες» και του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας τόσο εντός της αίθουσας όσο και στους χώρους του δικαστηρίου.

Ενταση μεταξύ αστυνομικών και ατόμων που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο σημειώθηκε επίσης κατά την ώρα που το αυτοκίνητο με τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου προσπάθησε να εξέλθει του χώρου. Συγκεκριμένα, ορισμένα άτομα μπήκαν μπροστά από το αυτοκίνητο εμποδίζοντας το να προχωρήσει ενώ μέλη της Αστυνομίας συνόδευαν πεζή το όχημα προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή της η παραπονούμενη εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου βρέθηκε ένοχος και πρόσθεσε πως «στην ουσία περίμενα να ακούσω έστω μια καταδίκη συμβολική όχι με αναστολή. Καταλαβαίνω τους λόγους που έθεσε η δικαστής και το σέβομαι» είπε και πρόσθεσε πως «τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένω την Ιερά Σύνοδο, την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου και να γίνουν από τώρα και στο εξής τα δέοντα».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν μας αξίζει να έχουμε μισή δικαιοσύνη, μας αξίζει να έχουμε ολόκληρη δικαιοσύνη. Τα τελευταία χρόνια έκανα παρατήρηση ότι είναι εκκωφαντική η απουσία της δικαιοσύνης και είναι καιρός να την αναστήσουμε».

Η παραπονούμενη έστειλε επίσης το μήνυμα στα θύματα πως «πρέπει να μιλούμε» για να συμπληρώσει πως «βλέπεις τις αντοχές σου και τις επιλογές που έχει όποιος/α θέλει» ενώ εξέφρασε την επιθυμία και την προθυμία να βοηθήσει άλλα άτομα που, όπως ανέφερε, είναι «σε τέτοια μοίρα όπως εγώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αποζημιώσεις μαμούθ διεκδικεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αγωγή κατά του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη για «κακόβουλους, ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς», που περιέχονται και προβάλλονται στα βιβλία «Κράτος Μαφία» και «Η Συμμορία», αλλά και σε άρθρο ημερομηνίας 5/9/2013.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ