x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε η 81η πρώτη αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης και του Ελληνικού Κολεγίου, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Παρόντες ήταν επίσης και οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ Σάββα και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί ως βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Ντένβερ.

Παρευρέθηκαν περί τα διακόσια πενήντα άτομα συμπεριλαμβανομένων των μελών των αποφοιτησάντων τάξεων, των γονέων και συγγενών τους, αλλά και των επισκεπτών.

Από το Ελληνικό Κολέγιο αποφοίτησαν συνολικά οκτώ άτομα και πήραν το πτυχίο Μπάτσελορ – Bachelor of Arts.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης ευχαριστεί όλους και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τη συνεργασία τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.” /ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Από τη Θεολογική Σχολή αποφοίτησαν δέκα έξι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, και έλαβαν το πτυχίο Μάστερ οφ Ντιβίνιτι – Master of Divinity, το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως για εκείνους οι οποίοι προορίζονται για ιερείς.

Επίσης, δέκα άτομα έλαβαν το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας – Master of Theology, και πέντε έλαβαν το πτυχίο Μάστερ Θεολογικών Σπουδών – Master of Theological Studies.

Επί πλέον μία γυναίκα και συγκεκριμένα η Λυδία Μπένετ Λουκουμίδη έλαβε το Πιστοποιητικό για Διακονία Νέων και Ενήλικων Νέων, ενώ πέντε έλαβαν το Πιστοποιητικό Βυζαντινής Μουσικής.

Από την απονομή του επίτιμου διδακτορικού Ανθρωπιστικών σπουδών του Ελληνικού Κολεγίου στον Κωνσταντίνο Κότρο. Διακρίνονται ο Γεώργιος Καντώνης, η Κωνσταντίνα Κότρου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο τιμηθείς Κωνσταντίνος Κότρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στο ζεύγος Κωνσταντίνου και Κωνσταντίνας Κότρου απονεμήθηκε το επίτιμο διδακτορικό Ανθρωπιστικών Σπουδών εκ μέρους του Ελληνικού Κολεγίου. Ο κ. Κότρος διετέλεσε πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100». Στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε το Ελληνικό Κολέγιο για την τιμή που του έγινε και αναφέρθηκε στην ιστορία της Οργάνωσης της «Ηγεσίας των 100» κάνοντας μνεία στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, ενώ τόνισε ότι «σήμερα η ‘Ηγεσία των 100’ έχει χίλια μέλη και εκατό εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της». Είπε ακόμα πως «από της ιδρύσεώς της η Οργάνωση έχει διαθέσει για τα προγράμματα και τις διακονίες της Αρχιεπισκοπής εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων το σαράντα ένα τοις εκατό έχουν δοθεί στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή».

Η Θεολογική Σχολή απένειμε στον συνταξιούχο καθηγητή του Κανονικού Δικαίου, κ. Ηλία Πατσαβό, το επίτιμο διδακτορικό Θεολογίας – Master of Divinity. Ο κ. Πατσαβός, αφού ευχαρίστησε τη Σχολή για την τιμή που του έγινε έκανε αναφορά στον αείμνηστο πνευματικό του πατέρα, Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον οποίον γνώριζε από τα χρόνια που ο Ιάκωβος ήταν ιερατικός προϊστάμενος στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης. Απευθυνόμενος στους αποφοιτούντες ανέφερε δύο σοφά γνωμικά, το λήμμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη «άνευ εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» και του Σωκράτη «γνώθι σαυτόν».

Εκ μέρους της τάξης του Ελληνικού Κολεγίου ομιλήτρια (valedictorian) ήταν η Ολίβια Βασιλική Φάχλινγκ (Olivia Vasiliki Fahling) και εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής ο Αλέξανδρος Πανταζής.

Από την απονομή του επίτιμου διδακτορικού Θεολογίας στον επίτιμο καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, Ηλία Πατσαβό, ο οποίος διακρίνεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Γεώργιο Καντώνη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η τελετή ξεκίνησε με Ορθρο και Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού όπου προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, μετά το πέρας της οποίας έγινε η εκδήλωση της απονομής των πτυχίων στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Επειτα από την προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του π. Ρωμανού Καράνου έψαλε τους ύμνους «Χριστός Ανέστη», «Σώσον Κύριε τον λαόν σου» και εν συνεχεία τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μηνύματα απηύθυναν ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιος Καντώνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την αγαστή συνεργασία τους, ο αντιπρόεδρος της Εφορείας π. Ιωάννης Μαγουλιάς, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Δημήτρης Λογοθέτης, ο αναπληρωτής κοσμήτωρ του Ελληνικού Κολεγίου, Τιμόθεος Πατίτσας, ο παραιτηθείς κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής π. Γεώργιος Παρσένιος και η δεύτερη αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής, Τζένη Ράγκλα.

Την τελετή κατέκλεισε με την ομιλία του μόνο στην αγγλική γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Απευθυνόμενος στους αποφοιτούντες είπε πως «αυτά που έχετε μάθει είναι απλώς η αρχή», ενώ τους απηύθυνε και διάφορες νουθεσίες.

Ο λαβών το πτυχίο Θεολογίας ιερατικής κατευθύνσεως Σταυρονικήτας Δαμιανάκης σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Υπογραμμίζεται ότι περιφρονήθηκε ολοσχερώς η ελληνική γλώσσα, καθότι ουδείς είπε έστω δυο λέξεις στην Ελληνική, ενώ αγνοήθηκαν επίσης παντελώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διότι ουδείς, συμπεριλαμβανομένου και του Ελπιδοφόρου, έκανε την παραμικρή μνεία. Εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι παρεκτός του π. Βασιλείου Μπέμπη, ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, ουδείς άλλος ιερεύς παρευρέθηκε, αλλά ούτε και ομογενείς από την περιοχή μείζονος Βοστώνης ή Νέας Αγγλίας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου.

Ο αριστεύσας φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αλέξανδρος Πανταζής, εκφωνεί την ομιλία εκ μέρους της τάξης του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των πιο προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στη χώρα μας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ