x
 

Εκκλησία

Εγκαθίδρυση του π. Παύλου Μπεμπή στην κοινότητα του Αγ. Φιλίππου στη Νάσουα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ απόκτησε καινούργιο ιερατικό προϊστάμενο, τον π. Παύλο Μπεμπή, την εγκαθίδρυση του οποίου τέλεσε επίσημα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος.

Ο π. Μπεμπής είναι υιός των αειμνήστων πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου και πρεσβυτέρας Ειρήνης Μπεμπή και ανιψιός του αειμνήστου καθηγητή της Πατρολογίας Γεωργίου στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Μπεμπής ιεράτευσε επί πενήντα και πλέον έτη στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Νιου Μπέτφορντ και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Εκκλησία και την Ομογένεια.

Ο π. Παύλος πριν από τον διορισμό του στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου υπηρέτησε επί έντεκα χρόνια στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας στην πόλη Φίτσμπουργκ της Μασαχουσέτης. Αρχικά σπούδασε Τηλεπικοινωνίες στο Κολέγιο Εμερσον (Emerson) της Βοστώνης, Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts) και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Εργάσθηκε στο τμήμα ειδήσεων και αθλητικών του ραδιοσταθμού WBSM στο Νιου Μπέτφορντ και επίσης δίδαξε σε σχολεία του δημόσιου σχολικού συστήματος της πόλης. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 8 Οκτωβρίου του 2000 από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο. Είναι νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Τέρι κι έχουν έναν γιο, τον Τζόσουα.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Αγίου Φιλίππου Μάλκομ Πάρανταϊς ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Μεθόδιο για τον διορισμό του π. Παύλου Μπεμπή στην προϊσταμενία της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ομιλία κατά την Ακολουθία της εγκαθίδρυσής του, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος απευθυνόμενος προς τον π. Παύλο Μπεμπή, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Ο πατέρας σου ο π. Κωνσταντίνος και η μητέρα σου η καλή πρεσβυτέρα χαίρονται σήμερα από τον ουρανό γιατί στην αγκαλιά τους γαλουχήθηκες με τα νάματα της Ελληνικής Ορθοδοξίας. Αυτή την Ορθοδοξία καλείσαι σήμερα να μεταλαμπαδεύσεις σ’ αυτή την κοινότητα κι όχι μόνο σ’ αυτούς οι οποίοι είναι μέλη της κοινότητας, κακώς λέμε μέλη της κοινότητας, είμεθα μέλη της Εκκλησίας όταν βαπτισθούμε. Καλύτερα θα ήταν να λέγαμε μέλη γι’ αυτούς οι οποίοι υποστηρίζουν οικονομικά αυτή την ενορία. Να μεταλαμπαδεύσεις την Πίστη και τις παραδόσεις μας και σ’ αυτούς οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν εκκλησιάζονται και δεν συμμετέχουν στη ζωή αυτής της ενορίας. Με λίγα λόγια πρέπει να είσαι και ιεραπόστολος».

Στην αντιφώνησή του ο π. Παύλος Μπεμπής ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Σεβασμιότατε σας ευχαριστώ που με στείλατε σ’ αυτή την όμορφη εκκλησία. Είναι ένας θαυμάσιος χώρος με φιλόξενους ενορίτες. Προσβλέπω να υπηρετήσω τον Κύριο εις τον Οίκο του».

Σε άλλο σημείο είπε: «Σεβασμιότατε θα τα δώσω όλα εδώ και ανυπομονώ να μετακομίσω στη Νάσουα. Σήμερα ξεκινά ένα καινούργιο κεφάλαιο στη διακονία μου και προσεύχομαι ο Κύριος να μου δώσει τη δύναμη να υπηρετήσω την Εκκλησία Του. Η Εκκλησία είναι Πίστη και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να κομίσω την αγάπη του Χριστού στις καρδιές εκείνων οι οποίοι εκκλησιάζονται, αλλά και όσων δεν εκκλησιάζονται θα προσπαθήσω να κομίσω την αγάπη του Χριστού στη ζωή τους με την προσευχή, με επισκέψεις και καλοσύνη. Οι άνθρωποι θέλουν να τους αγαπάς και να τους εκτιμάς και αυτό θα κάνω».

Ακολούθησε η ορκωμοσία του νέου εκκλησιαστικού συμβουλίου για το έτος 2023 υπό την προεδρία του Μάλκομ Πάρανταϊς.

Τον Μητροπολίτη Μεθόδιο πλαισιώνουν επίλεκτα μέλη της κοινότηας του Αγ. Φιλίππου και αναγνώστες του “Ε.Κ.”. Διακρίνονται ο επιχειρηματίας Δημήτριος Κατσιούλης με την σύζυγό του Ελισάβετ, ο μηχανικός οχημάτων Ευαγόρας Πιτσιλίδης με τη σύζυγό του Χρυσούλας και ο φυσικός επιστήμονας Βασίλης Παπανικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ¨Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην κοινοτική αίθουσα έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε δωρεάν γεύμα για όλους, στη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Μεθόδιος μοίρασε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά της κοινότητας και στους ενορίτες.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον π. Παύλο Μπεμπή: «Εύχομαι με τον ερχομό του νέου προϊσταμένου η κοινότητα να πάει μπροστά. Είναι νέος, έχει πείρα και χρειάζεται να εργασθεί σκληρά, να αγκαλιάσει όλους, όχι μόνο όσους εκκλησιάζονται αλλά και εκείνους οι οποίοι για τον άλφα βήτα λόγο δεν συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και να γίνει τρόπον ένας ιεραπόστολος, μακάρι να το κάνει».

Ο π. Παύλος Μπεμπής είπε στον «Ε.Κ.» πως «αισθάνομαι θαυμάσια σήμερα, ήταν μία εξαιρετική ημέρα. Υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι σ’ αυτή την κοινότητα, είμαστε ευλογημένοι, είμαι τόσο χαρούμενος».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μάλκομ Πάρανταϊς είπε στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μία ευλογημένη ημέρα διότι είχαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεθόδιο και τον νέο μας ιερέα που τέλεσε την πρώτη του θεία Λειτουργία ως προϊστάμενός μας». Αναφορικά με την κοινότητα, είπε πως «το περασμένο έτος είχαμε αρκετούς οι οποίοι μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία και οι οποίοι τώρα εκκλησιάζονται στην εκκλησία μας. Η τάση για την αύξηση των μελών συνεχίζεται  το νέο έτος 2023 με νέα πρόσωπα που έρχονται στην κοινότητά μας. Πιστεύω ότι η κοινότητά μας έχει γυρίσει τη στροφή και αναπτύσσεται αριθμητικώς κι αυτό φαίνεται από τις οικονομικές συνεισφορές των δύο περασμένων ετών».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος κόβει την βασιλόπιτα ευχηθείς στους ενορίτες καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό. Διακρίνονται ο π. Παύλος Μπεμπής και ο φοιτητής του Ελληνικού Κολεγίου Δαμιανός.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ¨Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σημειώνεται ότι ο γράφων προσφέρει εθελοντικά στην κοινότητα τις ψαλτικές  υπηρεσίες του τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές.

Η κοινότητα του Αγίου Φιλίππου είναι η μοναδική κοινότητα στη Μητρόπολη Βοστώνης και σ’ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.

Στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός,  με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Το εκκλησίασμα στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου συμμετέχει με ευλάβεια και πίστη στη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Ιεροψαλτών Νέας Υόρκης, «Ρωμανός ο Μελωδός», θα δώσει την πρώτη του συναυλία την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 6:00 μ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ