x

Πολιτική

Ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος ο στόχος του νέου ΥΠΑΜ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πρώτιστος στόχος μου είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο νέος Υπουργός Αμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του Υπουργείου Αμυνας από τον προκάτοχό του, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού από το Υπουργείο Αμυνας και από το ΓΕΕΦ. Κατά την έναρξη της τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Ο νέος Υπουργός Αμυνας, δήλωσε ότι είναι με εθνική υπερηφάνεια και ύψιστη τιμή που αναλαμβάνει σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αμυνας. Ενός Υπουργείου, όπως είπε, εξαιρετικής σημασίας, καθώς έχει ταχθεί από την Πολιτεία να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί για τον ίδιο τεράστια τιμή η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να του αναθέσει τα καθήκοντα του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Αμυνας. «Θα δώσω το άπαν των δυνάμεών μου, ούτως ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του Προέδρου», είπε.

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των εθνοφρουρών είπε ότι «τα δικά τους παιδιά από σήμερα είναι και δικά μου παιδιά». Είπε ακόμη ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του τεράστιου χρέους που αναλαμβάνει και ότι στόχος του είναι η ανύψωση του εθνικού φρονήματος και του ηθικού του λαού.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των δυόμισι ετών που άσκησε τα καθήκοντά του παρέμεινε πιστός σε αυτό που του επέβαλλε η συνείδησή του και πρόσθεσε ότι εργάστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σημείωσε ότι κύριος στόχος ήταν η εύρυθμη λειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, έχοντας πάντοτε κατά νου το ύψιστο καθήκον της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής «πετύχαμε πολλά και σημαντικά. Ισχυροποιήσαμε τους υφιστάμενους και συνάψαμε νέους δεσμούς στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης αλλά και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Εγινε, πρόσθεσε, επικέντρωση στην εξωστρεφή αμυντική πολιτική, έγινε σύναψη διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας με δεκαέξι περιφερειακές, ευρωπαϊκές αλλά και άλλες ισχυρές χώρες.

Παράλληλα, είπε ότι κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι έγινε αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ με αποκορύφωμα την απόφαση της Ουάσιγκτον για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης των αμερικανικών όπλων. «Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης σχέσης με τις ΗΠΑ, στελέχη της Εθνικής Φρουράς φοιτούν και εκπαιδεύονται σε αμερικανικά στρατιωτικά ιδρύματα και ακαδημίες», συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης, ενώ υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται και κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για την προσέγγιση του στο Κυπριακό για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο, αναμενόταν να ενημερώσει τους ομολόγους του αργά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ