x
 

Οικονομία

Επιμένει ο πληθωρισμός, παρέμειναν υψηλές οι τιμές  στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν ξανά τον Απρίλιο και τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού παρέμειναν υψηλά, ένδειξη ότι η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να είναι αργή και ανώμαλη.

Οι τιμές αυξήθηκαν 0,4% από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, από άνοδο 0,1% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,9%, ελαφρώς κάτω από την ετήσια αύξηση του Μαρτίου.

Ακόμη και με τις πιέσεις στις τιμές να αυξάνονται τον Απρίλιο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία παρείχαν κάποιες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Και το κόστος πολλών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ναύλων των αεροπορικών εταιρειών και των δωματίων ξενοδοχείων, έπεσε. Αν και τα ενοίκια διαμερισμάτων αυξήθηκαν τον Απρίλιο, το έκαναν πιο αργά από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παρακολουθούν στενά τις τιμές των υπηρεσιών και τα ήπια δεδομένα του Απριλίου θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να κάνουν αυτό που είχαν δείξει ότι θα μπορούσαν να κάνουν μετά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα: Να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουν επιβάλει δέκα φορές από τον Μάρτιο του περασμένου έτους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ενώ αξιολογούν τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Μετρούμενη από έτος σε έτος, η μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή ενδέχεται να μην υποχωρήσουν στον στόχο του 2% της Fed τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους Ενέργειας και τροφίμων, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν 0,4% από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όπως και από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο. Ηταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που σημειώνουν άνοδο τουλάχιστον 0,4%. Οι βασικές τιμές θεωρούνται καλύτερος δείκτης μακροπρόθεσμων τάσεων πληθωρισμού.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 5,5%, ακριβώς κάτω από την ετήσια αύξηση 5,6% τον Μάρτιο.

«Πρόκειται για μια ιστορία σταθερού πυρήνα πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η Μπλερίνα Ουρούτσι (Blerina Uruci), επικεφαλής οικονομολόγος σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ στην «T. Rowe Price». «Αυτή η έκθεση βάζει τη Fed σε καλό δρόμο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά φέτος».

Για τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, η έκθεση πληθωρισμού της Τετάρτης ήταν μεικτή. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3% μόλις τον Απρίλιο. Αντίθετα, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 4,4% μετά από εννέα μήνες πτώσης.

Οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 2,6% τον Απρίλιο και οι τιμές των ξενοδοχείων υποχώρησαν 3% μετά από τέσσερις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.

Η Fed δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε ένα μέτρο του πληθωρισμού των υπηρεσιών που καλύπτει είδη όπως το φαγητό έξω, οι διαμονές σε ξενοδοχεία και η ψυχαγωγία και που παρέμεινε σε χρόνια υψηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διπλός πράκτορας Ρόμπερτ Χάνσεν, στην καρδιά μιας από τις πιο καταστροφικές για τις ΗΠΑ υποθέσεις κατασκοπείας, πέθανε χθες Δευτέρα στα 79 του χρόνια στη φυλακή όπου κρατείτο από το 2002, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία φυλακών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ