x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φροντίδα στην τρίτη ηλικία

Αξίζει να διαβάσετε σήμερα το δημοσίευμα που έχει στις σελίδες του ο «Εθνικός Κήρυκας» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γηροκομεία σε εξαθλίωση, ζουν με δεκάρες»!

Το σημειώνουμε επειδή από αυτή την καθημερινή στήλη της εφημερίδας, δεν επισημαίνουμε μόνο εφαρμογές πολιτικής αλλά και κοινωνικές – κυρίως τις δεύτερες. Επειδή το πώς συμπεριφέρεται μία χώρα, μία πολιτεία, ένας άνθρωπος στην κοινωνία είναι αυτό που φωτογραφίζει τον πολιτισμό μας, όπως συχνά λέμε.

Ενοχλούμαστε αν μαθαίνουμε ότι στη σημερινή Αμερική  παιδιά πεινάνε, όπως βγαίνουν οι μαρτυρίες από τα σχολεία. Αν οι τράπεζες διασώζονται με λεφτά των φορολογουμένων. Αν η Δικαιοσύνη βιάζεται να δικάσει. Ή όταν διαβάζουμε για τους οίκους ευγηρίας στους οποίους οι τρόφιμοι δεν έχουν να πάρουν ούτε ένα αναψυκτικό ή ένα χαρτομάντηλο της προκοπής.

Συχνά αναφερόμαστε σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά δεν περιμέναμε να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στην τρίτη ηλικία, που κυρίως ζητάει να μην χάσει την αξιοπρέπειά της, έστω και αν έχει καταλήξει σε γηροκομείο.

Το 1972 το Κογκρέσο καθιέρωσε το επίδομα προσωπικών αναγκών, καθώς η περιουσία ή η σύνταξή τους πήγαινε όλη στη φιλοξενία τους. Ηταν στα $25 το μήνα. Το 1987 το αύξησε στα $30. Ηταν η εποχή που το Κογκρέσο ήταν πιο συναισθηματικό και άκουγε καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας όλης. Ωστόσο, το επίδομα προσωπικών αναγκών που δινόταν στον κάθε τρόφιμο γηροκομείων δεν συνδέθηκε ποτέ με τον πληθωρισμό.

Η Αμερική είναι μία μεγάλη χώρα, με βαθιές δημοκρατικές δομές, που όμως δέχονται επίθεση. Επίσης, η τελευταία δεκαετία έχει αυξήσει την ανισότητα, ενώ έχουμε στείλει στο Κογκρέσο νομοθέτες πολλοί εκ των οποίων ουδεμία σχέση έχουν με το αμερικανικό μεγαλείο και όραμα.

Το σημερινό δημοσίευμα είναι λυπηρό. Η τρίτη ηλικία μάς χρειάζεται και η λύση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και πολιτική. Οταν χαρίζουμε φόρους $δισ. σε μία χούφτα ανθρώπους να μην μπορούμε ως μεγάλο κράτος να προσφέρουμε ένα χαμόγελο σε ανθρώπους που θέλουν μόνο την αξιοπρέπειά τους στη δύση της ζωής τους. Σίγουρα οι πατέρες του έθνους δεν ονειρεύτηκαν αυτή την Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώ άφωνος, όπως πιστεύω και εσείς, την νέα καταστροφή που συντελείται στον τραπεζικό τομέα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία - αν μπορείτε να το φανταστείτε, στην Ελβετία!!!Το ίδιο βιολί κάθε λίγες δεκαετίες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ