x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Η γυναίκα μου κάθε καλοκαίρι με αφήνει μόνο

05 Σεπτεμβρίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι παντρεμένος με μια εξαιρετική γυναίκα και πραγματικά νιώθω υπέροχα μαζί της. Ζούμε στην Νέα Υόρκη. Ομως κάθε καλοκαίρι με αφήνει μόνο μου για 2 μήνες (είναι δασκάλα), πηγαίνει με τον γιο μας στην Ελλάδα και μάλιστα δεν περνάμε ποτέ μαζί τα γενέθλιά της.

Επιπλέον φρόντισε να έχουμε και ένα σκυλάκι με αποτέλεσμα, όταν φεύγει, μένω μόνος μου μαζί του και είναι σχεδόν αδύνατο να κάνω το υπεραντλατικό ταξίδι για την Ελλάδα, αφού το σκυλάκι μας είναι πολύ δεμένο μαζί μου και όσες φορές προσπάθησα να το αφήσω σε χώρο φύλαξης δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα για μέρες. Επίσης είναι μεγάλο σε ηλικία και δυσκολεύεται να ταξιδέψει.

Η πολυήμερη απουσία της με προβληματίζει και αναρωτιέμαι μήπως τελικά προτιμάει να περνάει το καλοκαίρι μόνη της. Οταν της αναφέρω τον προβληματισμό μου, αυτή μου λέει ότι έχει ανάγκη να βλέπει τους γονείς και τους φίλους της. Δύο μήνες όμως είναι πολύ.

Πείτε μου δεν έχω κάθε δίκιο να διαμαρτύρομαι; Γιατί δεν το καταλαβαίνει;

Δημήτρης

Αγαπητέ Δημήτρη,

Πολύ συχνά υπάρχουν λόγοι που μας αναγκάζουν να ζούμε για ένα διάστημα μακριά από τους αγαπημένους μας. Το πώς το αντιμετωπίζουμε εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός, αλλά και από το είδος της σχέσης που έχουμε με το πρόσωπο που απουσιάζει. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν καλά να περνούν μεγάλα διαστήματα μόνοι τους χωρίς αυτό να επηρεάζει τη σχέση τους με το σύντροφό τους και άλλοι που έχουν ανάγκη την παρουσία του συντρόφου τους, για να νιώθουν ήρεμοι και ισορροπημένοι. Συνήθως αυτό σχετίζεται και με το επίπεδο της εμπιστοσύνης που βιώνει κανείς στις σχέσεις του.

Στις υγιείς σχέσεις όσο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη, μεγαλώνει και το αίσθημα ασφάλειας των δύο συντρόφων, ενώ παράλληλα η σχέση γίνεται πηγή ελευθερίας. Αντίθετα η έλλειψη εμπιστοσύνης, όταν δεν οφείλεται σε δικαιολογημένους λόγους, μπορεί να σχετίζεται με ένα αίσθημα ανεπάρκειας, και καταστρέφει τη σχέση, καθώς περιορίζει τον ζωτικό χώρο των συντρόφων και προκαλεί συγκρούσεις.

Μου γράφετε ότι η σύζυγός σας είναι εξαιρετική και ότι νιώθετε υπέροχα μαζί της. Το συναίσθημα αυτό χάνεται, όταν η σύζυγός σας λείπει; Για ποιους λόγους; Θεωρείτε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη στη δική σας σχέση; Αν ναι, τότε τι ακριβώς σας ενοχλεί κατά την απουσία της;

Δεν  μπορώ να σας απαντήσω αν έχετε δίκιο ή όχι να διαμαρτύρεστε γιατί πρώτα απ’ όλα δεν έχω καταλάβει για ποιον ακριβώς λόγο περνάτε μόνος τα καλοκαίρια σας. Είναι επειδή εσείς εργάζεστε, όταν η σύζυγός σας έχει διακοπές λόγω της δικιάς της εργασίας, ή μένετε στη Αμερική κάθε καλοκαίρι μόνο και μόνο εξαιτίας του σκύλου σας;

Στην πρώτη περίπτωση, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ένα παιδί ίσως η σύζυγός σας βρίσκει λογικό να επιστρέψει στην πατρίδα σας και να χαρεί το καλοκαίρι με τους δικούς της ανθρώπους. Ισως θεωρεί ότι προτεραιότητα έχει το παιδί σας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα πρέπει αυτό να μείνει κλεισμένο σε ένα σπίτι όλο το καλοκαίρι. Δεν είναι εύκολο το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, όταν υπάρχει η εναλλακτική της Ελλάδας.

Επιπλέον, όλοι όσοι τυχεροί έχουμε ακόμα ηλικιωμένους γονείς στην Ελλάδα, νιώθουμε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν ακόμη στη ζωή μας και ίσως νιώθουμε την ανάγκη να περάσουμε χρόνο μαζί τους, να τους χορτάσουμε το καλοκαίρι, πάντα με το αγκάθι στην καρδιά ότι μπορεί να μην τους ξαναδούμε. Ισως έτσι να νιώθει και η γυναίκα σας και γι’ αυτό επιλέγει να περνάει όλες τις διακοπές της με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Αλλωστε συνήθως προσφέρουμε περισσότερα σε αυτόν από τους αγαπημένους μας, που νιώθουμε ότι το έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μήπως πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση της ζωής της, οι γονείς της την χρειάζονται περισσότερο από εσάς, ιδιαίτερα αν η δική σας μέρα αφιερώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην εργασία σας;

Στη δεύτερη περίπτωση, αν, δηλαδή, δεν είναι η εργασία σας που σας κρατάει στην Αμερική αλλά το σκυλάκι, για το οποίο έχετε ευθύνη και οι δύο, έχετε δίκιο να προβληματίζεστε από τη στάση της συζύγου σας. Γιατί αν εσείς δεν έχετε άλλο λόγο να περάσετε το καλοκαίρι σας μακριά από την Ελλάδα, παρά μόνο το σκυλάκι, που δεν ήταν και επιλογή σας, τότε σας έχει φορτώσει ένα πρόβλημα. Επομένως το ερώτημα είναι, γιατί εσείς επιλέγετε να ζείτε με αυτό. Εχετε προσπαθήσει μαζί να βρείτε μία λύση για το πρόβλημα του σκύλου και δεν βρήκατε; Εχετε συζητήσει για άλλες προοπτικές, ώστε να μπορείτε να περάσετε το καλοκαίρι μαζί ίσως κάνοντας διακοπές στην Αμερική και η γυναίκα σας διαφώνησε;

Τέλος, ο εορτασμός των γενεθλίων δεν είναι για όλους τους ανθρώπους το ίδιο σημαντικός. Υπάρχουν κάποιοι που δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ονομαστική τους εορτή, στην επέτειο του γάμου τους κ.λπ. Ισως, θα μπορούσατε να γιορτάσετε μαζί τα γενέθλια της συζύγου σας, μια άλλη μέρα, μετά την επιστροφή της. Και ίσως αυτό να ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε ήρεμα και ξεκάθαρα για όλα αυτά που σας απασχολούν. Λύσεις υπάρχουν πάντα, ιδιαίτερα όταν προσεγγίζονται με αγάπη και σεβασμό για τον άλλον και τις ανάγκες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα, Έχω μία κόρη 23 χρονών η οποία σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτήν που ζω εγώ και ο πατέρας της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας