ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδέχθηκε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον κ. Ελπιδοφόρο να τον συγχαίρει για τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και να τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «οι ελπίδες του ελληνισμού εστιάζουν σε αυτόν».
«Εχω τη μεγάλη τιμή να σας υποδεχθώ με την καινούργια σας ιδιότητα, την οποία τόσο επάξια κερδίσατε και σας τίμησε ο κυπριακός λαός με την ψήφο του και σας ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα. Οι ελπίδες όλου του Ελληνισμού, και του Κυπριακού, γενικότερα του Ελληνισμού είναι επάνω σας, γιατί είστε ένας νέος, δυναμικός και χαρισματικός ηγέτης, και είμαι σίγουρος ότι ο Κύριος θα σας ευλογήσει να φέρετε ωραίες μέρες στην πονεμένη Κύπρο, γιατί ο πόνος της Κύπρου είναι ο πόνος όλου του Ελληνισμού. Με όλες μας τις ευχές, και τις προσευχές μας να σας συνοδεύουν σας υποδέχομαι με μεγάλη τιμή και χαρά εσάς, την σύζυγό σας και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες σας, στην Αρχιεπισκοπή μας», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε με εξίσου ένθερμο ύφος, αναφέροντας πως «δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη χωρίς να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή», ενώ εστίασε και στο ρόλο της Διασποράς στη μακροχρόνια και δύσκολη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
«Σίγουρα δεν θα μπορούσα να είμαι στη Νέα Υόρκη χωρίς να σας επισκεφθώ. Και λαμβάνοντας υπόψη τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχιεπισκοπή, ειδικότερα στις ΗΠΑ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την Ομογένειά μας, για την Παροικία μας, και για την Ελλαδική και για την Κυπριακή, στην οποία όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, στηριζόμαστε στην προσπάθειά μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου. Σαράντα εννέα χρόνια είναι πάρα πολλά. Την ίδια στιγμή, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν ξεχνάμε, και αυτή η προσπάθεια θα τερματιστεί μόνο όταν θα φτάσει αυτή η ευλογημένη ώρα της επανένωσης. Ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια που αποσκοπεί να αναδείξει τα οφέλη για όλους, και για την Κύπρο φυσικά, την Τουρκία, την Ελλάδα, την (ευρύτερη) περιοχή, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας πως, παρά τις απογοητεύσεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, άπαντες είναι παρόντες.
«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού. Είναι μια κατάσταση η οποία εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους, όπως βλέπουμε τι γίνεται και σε άλλες περιοχές, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, και ελπίζουμε και με τη βοήθεια και της διεθνούς κοινότητας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών που διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο, θα φτάσουμε στην ευλογημένη ώρα», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Μετά τη συνάντησή τους, ο Σεβασμιώτατος σχολίασε: «Η υποδοχή του προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν μια βαθιά τιμή. Συζητήσαμε τη συνεχή συνεργασία μας με την κοινότητα της Κύπρου στις ΗΠΑ, μια κοινότητα πλούσια σε ξεχωριστά μέλη και αφοσιωμένους υποστηρικτές της Εκκλησίας μας. Εξέφρασα τη σταθερή δέσμευση της Εκκλησίας μας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς τις προσπάθειες του προεδρείου για μια δίκαιη λύση για την Κύπρο – μια λύση που συμφωνεί με αρκετές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους».
Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέτασαν την πρόταση της Αρχιεπισκοπής να ανακαινίσει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια και να το ονομάσει «Σπίτι της Κύπρου», σε συνεργασία με κυπριακούς οργανισμούς, με στόχο ο χώρος να διαφωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, παρουσιάζοντάς τον στους Ελληνες στην Αμερική και την ευρύτερη κοινότητα της Νέας Υόρκης.
Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευαν η πρώτη κυρία Φιλίππα Καρσερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Σάββα, ο επίτροπος Διασποράς Μάριος Λυσιώτης, ο Αν. Δ/ντής του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας, Δώρος Βενέζης και ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας.