x
 

Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΑΘΗΝΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου εξέδωσε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει και τα εξής:

«Η 5η Ιουνίου, ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, μας υπενθυμίζει διαρκώς ένα ανεξόφλητο χρέος, αλλά και την ανεπάρκειά μας στη συνεχιζόμενη οικολογική κρίση του πλανήτη μας.

Το οικολογικό πρόβλημα προέκυψε από την απαίτηση του νεωτερικού ανθρώπου να κυριαρχήσει στον κόσμο και στην ιστορία με την αλόγιστη και δίχως όρια εκμετάλλευση της φύσης. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις, ο Διαφωτισμός, η Βιομηχανική Επανάσταση και η σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία, παρά τη θαυμαστή πρόοδο της γνώσης και του πολιτισμού, πολλαπλασίασαν και ενίσχυσαν την επιθυμία του ανθρώπου για δύναμη και κυριαρχία μέσω της κατάχρησης του φυσικού περιβάλλοντος».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «για την Εκκλησία και τη Θεολογία Της η ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον δεν είναι πολυτέλεια. Το πρόβλημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι άσχετο με την περιπέτεια της ελευθερίας και της ευθύνης του ανθρώπου έναντι του Θεού, του κόσμου και της ιστορίας.

Ο άνθρωπος εξαρχής κατέστη υπεύθυνος για τη ζωή και την πορεία του υλικού κόσμου, ο οποίος του προσφέρθηκε όχι για να τον εξαντλήσει παντοιοτρόπως, αλλά για να τον φροντίζει και να τον προστατεύει διαρκώς. Η κτίση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον άνθρωπο. Μόνον ο άνθρωπος, ως εικόνα του Θεού στον κόσμο, αποτελεί το κυρίαρχο και ελεύθερο πρόσωπο της υλικής δημιουργίας. Ο άνθρωπος ως πρόσωπο, αλλά και μικρόκοσμος μπορεί να ανακεφαλαιώσει και να ανυψώσει τη ζωή του κόσμου πάνω από τη φθορά και την καταστροφή του.

Στην Ορθόδοξη Παράδοση, η περί δημιουργίας και ζωής του κόσμου αντίληψη της Εκκλησίας συνδέεται με τη Θεία Ευχαριστία ως μία επαναλαμβανόμενη πράξη ‘υπέρ της του κόσμου ζωής’. Μέχρι τα έσχατα της Βασιλείας του Θεού, η ευχαριστιακή πράξη της αναφοράς του κόσμου στον Θεό είναι η μόνη δυνατότητα του ανθρώπου να προγεύεται εντός της ιστορίας το εσχατολογικό αυτό γεγονός και να αντιπαλεύει διαρκώς τη φθορά και τον θάνατο, προσδοκώντας την εν Χριστώ ανάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Η έξαρση του φαινομένου της βίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει όλους μας σε μία βαθιά αυτοκριτική και ουσιαστικό προβληματισμό γύρω από το νόημα ζωής, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν ή πρέπει να διέπουν τον πολιτισμό μας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ