x

Οικονομία

Παραμένουν οι ανησυχίες για τις τράπεζες των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών ανέβαιναν σήμερα το πρωί υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιούνταν, εν αναμονή της πρωινής έκθεσης CPI (Consumer Price Index) για τον πληθωρισμό, που επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο στο 6% από το 6,4% του Ιανουαρίου, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση μετά την ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στις περιφερειακές τράπεζες, καθώς η τραπεζική διάσωση της Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να διαγράψει όλες τις ανησυχίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών σημείωναν ράλι στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της αγοράς, κερδίζοντας πίσω ένα μέρος της απότομης πτώσης που σημειώθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει επιθετικά επιδιώκοντας να δείξει σταθερότητα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το τραπεζικό χάος.

Το 2016, ως αντιπρόεδρος τότε, είχε προειδοποιήσει κατά των προσπαθειών για την κατάργηση των τραπεζικών κανονισμών που οι Δημοκρατικοί είχαν αγωνιστεί να εφαρμόσουν μετά την οικονομική κρίση του Εθνους, καθώς η αναδυόμενη κυβέρνηση Τραμπ ήταν αποφασισμένη να χαλαρώσει αυτούς τους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες. Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι χωρίς την εκτεταμένη τραπεζική αναμόρφωση του 2010, γνωστή ως «Dodd-Frank», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνέχιζαν να στοιχηματίζουν με τα μετρητά των καταναλωτών και τελικά θα βλάψουν τη μεσαία τάξη.

Τώρα επικρατεί μια τραπεζική κρίση και ως πρόεδρος ο Μπάιντεν κινείται επιθετικά για να διαβεβαιώσει το κοινό ότι έχει περιοριστεί, τραπεζικά στελέχη θα απολυθούν, οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και οι φορολογούμενοι δεν είναι στον γάντζο – μέτρα επίσης έχουν σχεδιαστεί για να ηρεμήσουν τις ταραχώδεις οικονομικά αγορές. Καθώς σκέφτεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για μια δεύτερη θητεία, η ικανότητα του Μπάιντεν να αποτρέψει μια μετάδοση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα δοκιμάσει τον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνησή του αντιπροσωπεύει ικανότητα και σταθερότητα σε αντίθεση με το χάος των χρόνων του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έκκλησή του για πρόσθετη ρύθμιση, ωστόσο, είναι πιθανό να συναντήσει σκληρή αντίσταση στη Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς και ακόμη και σε ορισμένους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς νομοθέτες που ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να χαλαρώσουν κάποιους κανόνες σε έναν νόμο του 2018 – για να μην αναφέρουμε την κριτική από το διαμορφούμενο ακόμη 2024 ρεπουμπλικανικό πεδίο που έχει ήδη χαρακτηρίσει τις ενέργειές του ως πρόγραμμα διάσωσης με άλλο όνομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Washington Post», η απάντηση της κυβέρνησης την Δευτέρα στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank απέτυχε να κατευνάσει τις αμφιβολίες σχετικά με την υγεία ορισμένων μεσαίων τραπεζών. Η μέρα είχε ξεκινήσει με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους μιας τραπεζικής κρίσης. «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε», είπε ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του το μεσημέρι από το δωμάτιο του Ρούσβελτ.

Στη Silicon Valley, ανακουφισμένοι πελάτες παρατάχθηκαν έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας για να αποσύρουν κεφάλαια που φοβόντουσαν ότι θα χαθούν. Οι καταθέτες στην τοποθεσία Μένλο Παρκ της τράπεζας είπαν ότι περίμεναν έως και δύο ώρες για να πάρουν τα χρήματά τους σε ταμιακές επιταγές. Η μόνη απόδειξη των νέων ιδιοκτητών της αποτυχημένης τράπεζας ήταν ένα δελτίο ειδήσεων της Federal Deposit Insurance Corp. που μαγνητοσκοπήθηκε στην πόρτα.

Στη Wall Street, οι τραπεζικές μετοχές καταστράφηκαν, με τα περιφερειακά ιδρύματα να πλήττονται περισσότερο.

Ενώ η ανταπόκριση της αγοράς ήταν αξιοσημείωτη, η πτώση των τιμών των μετοχών δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις τράπεζες. Εφόσον οι αναλήψεις των καταθετών παραμένουν σε συνηθισμένα επίπεδα, οι υγιείς τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και όταν οι τιμές των μετοχών τους περιστρέφονται, δήλωσε η Κάρεν Πέτρου (Karen Petrou), διευθύνουσα σύμβουλος της «Federal Financial Analytics», μιας εταιρείας συμβούλων στην Ουάσιγκτον.

Η υγεία των τραπεζών καθορίζεται από το ποσό του κεφαλαίου που διατηρεί σε αποθεματικό για την απορρόφηση των ζημιών και την επάρκεια των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων τους για την κάλυψη τυχόν αναλήψεων από καταθέτες. «Οι τράπεζες δεν ζουν ούτε πεθαίνουν με βάση την τιμή της μετοχής», είπε.

Ωστόσο, η εμφάνιση ρωγμών στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας έχει προκαλέσει μια εξαιρετική ανάκαμψη στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει μια ταχεία αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών για τις ενέργειες της Fed για τα επιτόκια.

Πηγές: «ΑΡ», «WP», «WSJ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ