x
 

Κοινωνία

«Πιλοτική» επιστροφή Ε/κ στην Αμμόχωστο με στόχο την αρπαγή περιουσιών

06 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Πιλοτική» επιστροφή μερικών οικογενειών Ελληνοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ενίσχυση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, αποτελούν σενάρια που έχουν τύχει επεξεργασίας από τουρκικής πλευράς και πολύ πιθανόν να αποτελέσουν το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της Αγκυρας.

Οπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στην κατοχική Τουρκία επεξεργάσθηκαν σενάρια για να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασής της, που αφορά το «σχέδιο Αμμόχωστος» και την ολοκλήρωση του ανοίγματος της περιοχής. Είναι πρόδηλο, ότι τα επόμενα βήματα της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί και πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο, τον οποίον θα επιλέξει ο Ερντογάν να κάνει την κίνηση. Είναι σαφές, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ότι αθόρυβα η τουρκική πλευρά εργάζεται στα πλαίσια της προετοιμασίας των επερχόμενων ενεργειών, που θα εκδηλωθούν κατά πάσα πιθανότητα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και πριν από τις τουρκικές. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί η νέα κίνηση και προφανώς θα αποσκοπεί στο να αιφνιδιάσει τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο, που θα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάληψης των καθηκόντων της και σε περίοδο προσαρμογής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαχειρίζεται προσωπικά το θέμα της Αμμοχώστου, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα προχωρήσει μέχρι τέλους με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής. Το θέμα δεν το εντάσσει στην προεκλογική του ατζέντα, αν και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την επόμενη κίνηση, αλλά στους ευρύτερους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Την ίδια ώρα, βλέπει το Βαρώσι και από οικονομικής πλευράς. Δηλαδή, επενδυτικά και σε αυτό το πεδίο οι επιχειρηματίες φίλοι του από την Τουρκία έχουν κάνει ήδη σχέδια. Η τουρκική πλευρά διαδίδει πως με την αξιοποίηση των περιουσιών θα δημιουργηθεί μια κοσμοπολίτικη περιοχή, όπως… το Λας Βέγκας.

Πώς, λοιπόν, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει σε σχέση με τα επόμενα βήματα της στην Αμμόχωστο η κατοχική δύναμη;

Πρώτο, φαίνεται από διάφορες κινήσεις ότι θα ενισχυθεί οικονομικά η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών, που έχει «κατασκευάσει» η Αγκυρα στα κατεχόμενα. Η «επιτροπή», που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, για να μπορέσει να διαχειριστεί το «σχέδιο Αμμόχωστος», πρέπει να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Τούτο θα γίνει με οικονομική ενίσχυση της από την Τουρκία, αλλά και με φορολογίες, που θα επιβάλλει το ψευδοκράτος στους Τουρκοκύπριους. Ο μεγάλος στόχος να είναι να δοθούν σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες αποζημιώσεις, με τιμές όχι και τόσο ελκυστικές, πλην όμως θα παρουσιαστεί ως «η τελευταία ευκαιρία». Ο τουρκικός στόχος είναι να δοθεί σε περιορισμένο αριθμό αποζημιώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση τμημάτων της πόλης. Την ίδια ώρα, τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν με τον χρόνο, δηλαδή, να είναι μακράς διάρκειας η εξέταση των αιτήσεων ή θα ακολουθεί η τακτική των συνοπτικών διαδικασιών.

Περαιτέρω, ένα άλλο ζήτημα είναι η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων), το οποίο διαχρονικά αξιοποιεί η τουρκική πλευρά, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι του ανήκουν οι περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή.

Δεύτερο, ένα σενάριο, που έχει τύχει επεξεργασίας από την Αγκυρα, είναι αυτό για «πιλοτική» επιστροφή μικρού αριθμού ελληνοκυπριακών οικογενειών, σε περιοχές οι οποίες δεν θα θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες (πρέπει να αρθούν με «απόφαση»). Αυτή η κίνηση θα έχει, βέβαια, το στοιχείο του εντυπωσιασμού, θα στέλνει ένα μήνυμα προς τρίτους ότι η Αγκυρα λαμβάνει υπόψη και την παράμετρο της αποκατάστασης, πέραν από τις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά την τρίτη παράμετρο, αυτή της ανταλλαγής, φαίνεται να είναι κι αυτή στο κάδρο.

Σημειώνεται πως το 1974 όταν το κατοχικό καθεστώς, υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, παρέδιδε ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Τουρκοκύπριους, οι τελευταίοι υπέγραφαν πως τη διαχείριση των δικών τους στις ελεύθερες περιοχές θα την έχει η ψευδοκυβέρνηση. Συνεπώς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ανταλλαγές περιουσιών.

Προφανώς με τις κινήσεις αυτές, η κατοχική δύναμη κλείνει το κεφάλαιο του εδαφικού, που άρχισε με το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ