x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποχαιρετούμε τον Νταν Γεωργακά με ευγνωμοσύνη

Ο θάνατος του Νταν Γεωργακά, σε ηλικία 83 ετών, μας θλίβει βαθύτατα. Και αυτό, όχι μονάχα γιατί ήταν επί σειρά ετών σχολιογράφος του «The National Herald» (της αγγλόφωνης έκδοσής μας) -αν κι αυτό οπωσδήποτε συμβάλλει- αλλά και γιατί ήταν ένας καταξιωμένος άνθρωπος των γραμμάτων και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές και συγγραφείς της Ιστορίας της Κοινότητάς μας.

Το τελευταίο του σχόλιο στον «TNH» δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και στο οποίο, αν και αριστερός, εξέφραζε την απογοήτευσή του για τον Μπάιντεν. Ο τίτλος του ήταν «Η κατάσταση μέχρι τώρα: H αποτυχημένη προεδρία του Μπάιντεν». Και κατέληγε ως εξής: «Αυτή την στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται ετοιμοθάνατες».
Ενδιαφέρουσα η επιλογή της τελευταίας λέξης…

Αυτό που με ανησυχεί πολύ, είναι ότι αυτή η γενιά των διανοουμένων που ασχολήθηκε με την Κοινότητά μας, παιδιά μεταναστών με ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό, όπως ο Τσαρλς Μόσχος, ο Χάρης Ψωμιάδης, ο Χάρης Πετράκης, τώρα ο Γεωργακάς, σβήνει.

Το ίδιο με την γενιά σημαντικών παραγόντων, όπως ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ο Τεντ Σπυρόπουλος, ο Αντυ Αθενς, ο Νίκος Μούγιαρης, που «έφυγαν» και άφησαν ένα μεγάλο κενό.

Το ξέρω πως κανείς μας δεν είναι αναντικατάστατος. Από το πουθενά, όλο και κάποιος φυτρώνει. Η ζωή συνεχίζεται.
Ομως, η αντικατάστασή τους δεν είναι εύκολη. Κυρίως για τους διανοούμενούς μας.

Αυτοί που ασχολούνται με την Κοινότητά μας δεν υποστηρίζονται. Οι πωλήσεις των βιβλίων τους είναι πολύ μικρές. Οι ακαδημαϊκές θέσεις στα πανεπιστήμια είναι ελάχιστες. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να αφιερώνουν μόνον ένα μικρό μέρος του χρόνου τους για την μελέτη της Κοινότητάς μας.

Χωρίς αυτούς όμως -και πρέπει να πω και χωρίς αυτή εδώ την εφημερίδα- η Ιστορία και η μελέτη της Ομογένειας θα ήταν υποτυπώδης.

Και, βέβαια, χωρίς αυτή την γνώση, η επιβίωσή μας σε αυτή τη χώρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη τον Νταν Γεωργακά, ένα παιδί της Ομογένειας, που γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, πάλεψε με τον εαυτό του για την ταυτότητά του και στο τέλος βρήκε την χρυσή τομή: Να είναι καλός Αμερικανός, αλλά και καλός Ελληνας.

Τον ευχαριστούμε και για τα άρθρα του στον αγγλόφωνο «Εθνικό Κήρυκα» -«The National Herald»- μέσα από τα οποία αποκάλυψε την ακεραιότητα τού χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα να διαβάζονται πολύ, τόσο από τους αριστερούς, όσο και από τους δεξιούς.

Θα μας λείψει.

 

Το θέμα Ανταμς: Είναι θέμα ηγεσίας

Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς.(Photo by Andy Kropa/Invision/AP)

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του εκλεγμένου δημάρχου της Νέας Υόρκης Eρικ Ανταμς, που έφερε στο φως ο «Εθνικός Κήρυκας» στη χθεσινή του έκδοση, έχουν συγκλονίσει την Ομογένεια. Ισοδυναμούν με μια γροθιά στο στομάχι του καθενός μας.

Παράλληλα, φέρνουν στο προσκήνιο και ένα άλλο μείζον θέμα, που είναι πολύ ορατό και πολλαπλά επιζήμιο: Eγείρουν το αμείλικτο ερώτημα, πώς και ποιος θα το αντιμετωπίσει;

Αποκαλύπτουν, με άλλα λόγια, το μέγεθος της έλλειψης ικανής λαϊκής ηγεσίας.

Πιθανόν να μην υπήρξε άλλη περίοδος, τις τελευταίες δεκαετίες, που η Ομογένεια της Νέας Υόρκης ήταν τόσο ακέφαλη και κατακερματισμένη.

Πιθανόν να βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Επιπλέον, ικανοί ηγέτες πιθανόν να μένουν μακριά από τα κοινά, εξαιτίας της καθόλου ευχάριστης κατάστασης στην Ομογένεια.

Οποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Ηδη κράτησε πάρα πολύ. Ο χρόνος και οι εξελίξεις δεν περιμένουν κανέναν.

Πώς λοιπόν θα αντιμετωπιστεί το θέμα του Ανταμς; Και ποιος θα το αντιμετωπίσει;

 

Ευχές για το Thanksgiving!

Ταξιδιώτες στον σταθμό της 30ης οδού στην Φιλαδέλφεια, 24 Νοεμβρίου, 2021. (AP Photo/Matt Rourke)

Κάθε μέρα, αλλά κυρίως τις μέρες αυτές, σας είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή σας.
Ενωμένοι, εσείς κι εμείς, θα κρατήσουμε ψηλά την σημαία της καταγωγής, της πίστης και της παράδοσής μας. Καλό Thanksgiving!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνια, ιστορικά, ομογενής απασχολεί τις Αρχές και την κοινωνία για την διάπραξη κάποιου εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο τελευταίος των Liberty ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου: Ποιος ήταν ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (Φωτο + Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου έριξε η έρευνα, καθώς ταυτοποιήθηκε ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (AFRICAN MARQUIS), ένα εξαιρετικά σπάνιο «καναδέζικο liberty», που κείτεται στα νερά της βραχονησίδας Πλάτη, στα νοτιοδυτικά Δωδεκάνησα, από το 1958.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας