x

Κοινωνία

Θα στείλει και η Κύπρος ομάδα διάσωσης στην Τουρκία

08 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία. Η κυπριακή αποστολή θα αποτελείται από 20 εκπαιδευμένους διασώστες. Τη σχετική εξέλιξη δημοσιοποίησε σε ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία από την αρχή είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να βοηθήσει με την αποστολή ομάδας διάσωσης, αλλά και με υλικά, που θα αφορούν τις ανάγκες των σεισμόπληκτων. Αρχικά το χέρι βοηθείας, που πρόσφερε η Λευκωσία, είχε απορριφθεί από την Άγκυρα. Τελικά η Τουρκία άναψε «πράσινο φως», μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η Κύπρος γειτνιάζει με τις σεισμογενείς περιοχές έχει κτυπήσει καμπανάκι στο νησί. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Κωνσταντίνος Κωνσταντή έχει δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας», όπως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τη Συρία. Ο κ. Κωνσταντή επανέφερε ένα θέμα, το οποίο συζητείται εδώ και αρκετό καιρό. Τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης τακτικών επιθεωρήσεων των κτιρίων στην Κύπρο «χθες», όπως, επίσης, της έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας, προειδοποιώντας πως «στην Κύπρο έχουμε ένα γερασμένο κτιριακό απόθεμα» και η φροντίδα του είναι επιβεβλημένη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρέπει «να δοθούν κίνητρα για αντισεισμική δομοστατική αναβάθμιση αυτών των κτιρίων, όπως γίνεται και με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

«Η θεσμοθέτηση είναι ανάγκη να γίνει χθες και το ΕΤΕΚ πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί όπως τουλάχιστον κατά το επόμενο τρίμηνο να έχουμε θεσμοθετημένη την τακτική επιθεώρηση οικοδομών», τόνισε, αναφέροντας παράλληλα ότι «είμαστε τυχεροί που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία», όταν για παράδειγμα καταρρέουν μπαλκόνια.

«Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος. Πρέπει να αποβάλουμε αυτή την αναβλητικότητα και να πάρουμε άμεσα αποφάσεις», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς ή από έντονα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να θεσμοθετηθεί η τακτική επιθεώρηση των κτιρίων και η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, έτσι ώστε να ενεργήσουμε προληπτικά και παράλληλα να δημιουργήσουμε μια παιδεία στον κόσμο σε σχέση με την συντήρηση των κτιρίων», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας ως προς την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ