x
 

Πολιτική

Θετική η προσέγγιση Μακρόν στην πρόταση Χριστοδουλίδη για Κυπριακό

04 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τη λογική πίσω από προσέγγιση της Λευκωσίας στο Κυπριακό και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, επισήμανε σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Κύπριος Πρόεδρος προέβη σε μια αξιολόγηση της συνάντησης με τον Μακρόν και της επίσκεψής του στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας αντάλλαξαν απόψεις ακόμα και για ονόματα και για τον τρόπο που θα γίνει η προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής Γαλλίας και ΕΕ στο Κυπριακό.
Υπέδειξε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν αρκετά θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, των σχέσεων μας στην περιοχή, οι στόχοι και οι κοινές μας επιδιώξεις, αλλά και η συνεργασία μας εντός της ΕΕ».
Κρατώ, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης δύο θέματα ως ιδιαίτερα σημαντικά που θα ήθελα να επισημάνω:
«Το πρώτο αφορά το Κυπριακό, αφορά την προσπάθεια μας, έτσι ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που μπορεί αυτό να επιτευχθεί σαφώς καλύτερα είναι μέσα από μια ενεργότερη, μια πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ με τον διορισμό, με συγκεκριμένη ανάθεση αυτού του στόχου σε μια προσωπικότητα. Χαίρομαι που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη λογική πίσω από τη δική μας προσέγγιση και όχι μόνο αντιλαμβάνεται, αλλά την ίδια στιγμή θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να καρποφορήσει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Επί του προκειμένου συζητήσαμε πιο συγκεκριμένα, ανταλλάξαμε απόψεις και για κάποια ονόματα, για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η προσπάθεια και είναι σημαντικό για μας που έχουμε τη στήριξη της Γαλλίας που είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Και το λέω αυτό γιατί η προσπάθεια μας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ δεν έχει στόχο σε καμιά απολύτως περίπτωση να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, το πλαίσιο είναι εκείνο των ΗΕ και είναι ασφαλιστική δικλείδα για μας για να διασφαλίσουμε τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία κινείται και προωθεί τη λύση δύο κρατών».
Το δεύτερο θέμα, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η κοινή μας ανάγνωση και προσέγγιση όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
«Η Κύπρος και η Γαλλία είναι δύο χώρες με κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και εκείνο που προκύπτει και από τη χθεσινή μας συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων είναι η ανάγκη να έχουμε μια κοινή στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που έχουμε στην περιοχή μας, αλλά την ίδια στιγμή και ενδεχομένως πιο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος, ειδικότερα αν υπάρξουν εκείνες οι συνέργειες και συνεργασίες, που κτίζονται ήδη εδώ και καιρό από τη Λευκωσία και από την Αθήνα, μέσα από τους περιφερειακούς σχηματισμούς συνεργασίας. Και υπάρχουν πολύ επιτυχημένα μοντέλα στα οποία πρέπει να κτίσουμε, για παράδειγμα το Ενεργειακό Φόρουμ στο Κάιρο όπου συμμετέχει και η Γαλλία. Πριν λίγα χρόνια μια τέτοια εξέλιξη αποτελούσε ουτοπία, σήμερα είναι γεγονός».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι λαμβάνοντας υπόψη τέτοιου είδους θετικές εξελίξεις στην περιοχή, «θεωρώ ότι η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ και ως ΕΕ πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρη στρατηγική για το τι επιδιώκουμε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία μας με αυτά τα κράτη. Και για να το πετύχουμε αυτό στην ΕΕ, ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικής σημασίας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού προς την αυτή την κατεύθυνση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ