x

Πολιτική

Περισσότερα απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του Μπάιντεν από δικηγόρους

15 Ιανουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι δικηγόροι του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρήκαν περισσότερα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ, από ό,τι είχε γίνει γνωστό στο παρελθόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου.
Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Σάουμπερ (Richard Sauber) δήλωσε ότι συνολικά έξι σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στην ιδιωτική βιβλιοθήκη του προέδρου Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος είχε πει προηγουμένως ότι μόνο μία σελίδα βρέθηκε εκεί.
Η τελευταία αποκάλυψη ήρθε να προστεθεί στην ανακάλυψη εγγράφων που βρέθηκαν τον Δεκέμβριο στο γκαράζ του κ. Μπάιντεν και τον Νοέμβριο στο πρώην γραφείο του στο «Penn Biden Center» στην Ουάσιγκτον, από την εποχή της αντιπροεδρίας του. Ο προφανής λάθος χειρισμός απόρρητων εγγράφων και επίσημων αρχείων από την κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται υπό διερεύνηση από έναν πρώην δικηγόρο των ΗΠΑ, τον Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος διορίστηκε ειδικός σύμβουλος την Πέμπτη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ (Merrick Garland).
Ο κ. Σάουμπερ ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ότι οι προσωπικοί δικηγόροι του κ. Μπάιντεν, οι οποίοι δεν είχαν πιστοποιητικά ασφαλείας, σταμάτησαν την αναζήτησή τους αφού βρήκαν την πρώτη σελίδα το απόγευμα της Τετάρτης. Ο κ. Σάουμπερ βρήκε το υπόλοιπο υλικό την Πέμπτη, καθώς διευκόλυνε την ανάκτησή τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Ενώ το μετέφερα στους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που με συνόδευαν, ανακαλύφθηκαν πέντε επιπλέον σελίδες με σήμανση ταξινόμησης μεταξύ του υλικού με αυτό, για συνολικά έξι σελίδες», είπε ο σύμβουλος της Προεδρίας. «Οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν μαζί μου τα πήραν αμέσως στην κατοχή τους».
Ο κ. Σάουμπερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Λευκός Οίκος ήταν «πεπεισμένος ότι μια ενδελεχής εξέταση θα δείξει ότι αυτά τα έγγραφα ήταν ακούσιο λάθος και ο πρόεδρος και οι δικηγόροι του ενήργησαν αμέσως μόλις ανακάλυψαν αυτό το λάθος».
Η δήλωση του κ. Σάουμπερ δεν εξηγεί γιατί ο Λευκός Οίκος περίμενε δύο ημέρες για να παράσχει μια ενημερωμένη καταγραφή του αριθμού των διαβαθμισμένων αρχείων. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με έλεγχο επειδή περίμενε περισσότερο από δύο μήνες για να παραδεχθεί την ανακάλυψη της αρχικής ομάδας εγγράφων στο ιδιωτικό γραφείο Μπάιντεν στο «Penn Biden Center».
Την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε εάν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανιστούν πρόσθετα απόρρητα έγγραφα σε περαιτέρω έρευνα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε στους δημοσιογράφους: «Θα πρέπει να υποθέσετε ότι έχει ολοκληρωθεί, ναι». Ο Σάουμπερ επανέλαβε το Σάββατο ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με την έρευνα του Χουρ.
Ο Μπομπ Μπάουερ, ο προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου, είπε ότι η νομική του ομάδα «προσπάθησε να εξισορροπήσει τη σημασία της δημόσιας διαφάνειας όπου ενδείκνυται με τους καθιερωμένους κανόνες και τους περιορισμούς που είναι απαραίτητοι για την προστασία της ακεραιότητας της έρευνας».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβάλλει ιστορικά υψηλό νομικό φραγμό πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων σε υποθέσεις που αφορούν κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, με την απαίτηση ότι κάποιος σκόπευε να παραβιάσει το νόμο, σε αντίθεση με το να είναι απλώς απρόσεκτος ή αμελής. Το πρωτογενές νομοσχέδιο που διέπει την παράνομη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων καθιστά έγκλημα την «εν γνώσει» αφαίρεση διαβαθμισμένων εγγράφων και αποθήκευσής τους με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο.
Οι περιστάσεις που αφορούν τον κ. Μπάιντεν, τουλάχιστον όπως μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό, διαφέρουν από μια ξεχωριστή έρευνα για τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων στο ιδιωτικό γραφείο και την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριδα.
Στην περίπτωση του Τραμπ, όμως, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ερευνά εάν κάποιος προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνά τους για τη διατήρηση απόρρητων αρχείων στο κτήμα στο Παλμ Μπιτς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν ότι οι εκπρόσωποι του Τραμπ απέτυχαν να συμμορφωθούν πλήρως με την κλήτευση που ζητούσε την επιστροφή των διαβαθμισμένων αρχείων, ωθώντας τους πράκτορες του FBI να επιστρέψουν στο σπίτι με ένταλμα έρευνας για να μπορέσουν να συλλέξουν πρόσθετο υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ