x
 

Πολιτική

Χωριστές συναντήσεις της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο με Χριστοδουλίδη και Τατάρ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χωριστές συναντήσεις, πρώτα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό και ακολούθως με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, είχε την Τετάρτη η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στους οποίους μετέφερε, όπως η ίδια δήλωσε μετά τις συναντήσεις τη δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε πως ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που σημαίνει πως βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της αξίωσης της άλλης πλευράς για λύση δυο κρατών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κ. ΝτιΚάρλο είπε κατά τη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως ακόμα ένας λόγος για τον οποίο τα ΗΕ θέλουν λύση στην Κύπρο και σταθερότητα είναι και οι παρούσες συγκυρίες, λόγω των εξελίξεων σε άλλες περιοχές, όπως στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στην κ. ΝτιΚάρλο πως το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξαν παραβιάσεις από την Τουρκία και παρατηρείται βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, υπό το φως και της διπλωματίας των σεισμών, μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, και πως το κλίμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου τόνισε την ετοιμότητά του για άμεση επανέναρξη συνομιλιών, όπως και την προθυμία του να συναντηθεί ακόμη και τώρα με τον Ερσίν Τατάρ ή να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες.

Οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν ανάλογη θετική ανταπόκριση και από τον Τατάρ, ο οποίος συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής ομοσπονδίας, εμμένοντας σε κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών. Η τουρκική πλευρά, απορρίπτει επίσης την πρωτοβουλία το Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για ξεκλείδωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας και επιμένει στις γνωστές, απαράδεχτες θέσεις της, αποφεύγοντας την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εξερχόμενη από το Προεδρικό μετά τη συνάντηση μιας ώρας που είχε με τον κ. Χριστοδουλίδη, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο επανέλαβε τη δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ, στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό.

Η κ. ΝτιΚάρλο είπε πως είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη. «Τον συνεχάρηκα για την εκλογή του και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του», ανέφερε.

«Συζητήσαμε εκτενώς το Κυπριακό, και θέλουμε να επαναλάβουμε τη δέσμευση του ΓΓ στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό», επεσήμανε.

Μια ώρα κράτησε και η συνάντηση που είχε ακολούθως η κ. ΝτιΚάρλο με τον Ερσίν Τατάρ και σε σύντομες δηλώσεις της κατέστησε σαφές ότι έκανε πολύ ξεκάθαρη τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και στην επίλυσή του «και στις προσπάθειές μας για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Η κ. ΝτιΚάρλο είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Τατάρ σε βάθος το Κυπριακό και μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνικών Επιτροπών ώστε να εργαστούν σκληρά για μια ευρεία σειρά από θέματα «ώστε να κινηθούμε προς τα εμπρός».

Του εξέφρασε, συνέχισε, «βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια» για τις απώλειες ζωών κατά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Ετοιμότητα Χριστοδουλίδη

Την ετοιμότητά του να μεταβεί ακόμη και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προς την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κ. ΝτιΚάρλο εκ νέου ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ.

Επίσης, επανέλαβε την ετοιμότητά του οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κ. ΝτιΚάρλο και το κρίνει ότι είναι χρήσιμο για κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ «ακόμη και σήμερα».

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. ΝτιΚάρλο στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικός στις διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κ. ΝτιΚάρλο για να το μεταφέρει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κ. Εκπρόσωπος υπέδειξε πως η άφιξη της κ. ΝτιΚάρλο στέλνει ένα μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την προσήλωσή του στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κ. ΝτιΚάρλο την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για τα οφέλη και τα κίνητρα που αυτή μπορεί να επιφέρει και να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη.

Είπε στην κ. ΝτιΚάρλο πως «η ΕΕ είναι το κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ήδη και οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάποια οφέλη από την ΕΕ και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση που συμβάλλει αρνητικά, αλλά ως μια πρόταση που συμβάλλει πολύ θετικά στο κατάλληλο κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητά του να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ