x
 

Εκκλησία

Το περιοδικό «Atlantic» για τη σύγκρουση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως – Μόσχας

12 Απριλίου 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το περιοδικό «Atlantic» σε εκτενές άρθρο του, με τίτλο «η Σύγκρουση των Πατριαρχών» γραμμένο από τον Ρόμπερτ Γουόρθ, αναπαράγει μ’ ένα συστηματικό τρόπο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και πολλές δεκαετίες ανάμεσα στο Πρωτόθρονο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Το μήλον της έριδος είναι η «πρωτοκαθεδρία» στην Ορθόδοξη Εκκλησία την οποία, ως γνωστόν, κατέχει εκκλησιολογικώ, κανονικώ και ιστορικώ προνομίω, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Δίχως να παραθέτει νέα στοιχεία το άρθρο, παρά μόνο τα ήδη γνωστά σε όσους ασχολούνται με την εκκλησιαστικογραφία και παρακολουθούν εκ του συστάδην τα εκκλησιαστικά πράγματα, αναφέρεται στις διενέξεις και αψιμαχίες των τελευταίων ετών, κάνοντας αναφορά στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2016 στην Κρήτη και τον τορπιλισμό της από μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας. Με διάφορες αιτιάσεις και προφάσεις τελικά δεν συμμετείχε παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέβαλλε προσπάθειες για να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις αξιώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η διαμάχη ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία κορυφώθηκε το 2019 με την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μερίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που δεν ήθελε πλέον να έχει την εκκλησιαστική της υπαγωγή στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, 1 Φεβρουαρίου, 2022. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το άρθρο αναφέρεται στην πολυμελή και πομπώδη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στο Φανάρι, τον Αύγουστο του 2018, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επρόκειτο να παράσχει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, πράγμα το οποίο θα αποτελούσε μία «υπαρξιακή απειλή» για τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας, αφού το Κίεβο λογίζεται ως ο τόπος γέννησης της Ρωσικής Ορθοδοξίας εδώ και χίλια χρόνια. Κατά τη συνάντηση αυτή στο Φανάρι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαρίθμησε έναν μακροσκελή κατάλογο παραπόνων και αιτιάσεων για τις πράξεις, αποφάσεις, λεχθέντα και σχεδιαζόμενα από τον Πατριάρχη Κύριλλο, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι ήδη ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η απόφαση αυτή ήταν αποκλειστικό εκκλησιολογικό και ιστορικό προνόμιο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως και εγένετο.

Αναφέρεται στο άρθρο η διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στους δύο Πατριάρχες και τονίζεται πως έκτοτε «δεν έχουν μιλήσει». Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρεί τον Πατριάρχη Κύριλλο ως όργανο του Πούτιν, καθότι πάλιν και πολλάκις έχει ταχθεί ανοικτά και απροσχημάτιστα στο πλευρό του Πούτιν και υπέρ του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Οχι λίγες φορές εμφανίζεται μαχητικά εναντίον των πολιτικών και πολιτισμικών επιλογών της Δύσης για να ικανοποιήσει τον Πούτιν, ενώ δεν διστάζει να προβαίνει σε αντικανονικές εισπηδήσεις στα όρια άλλων Εκκλησιών όπως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χρησιμοποιώντας απειλές και χρηματισμούς σε πτωχούς κληρικούς και ενορίτες.

Η χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας το 2019, σύμφωνα με τον Πούτιν είναι και ανάμεσα στις αιτίες κήρυξης του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Στην κατακλείδα του άρθρου αναγράφεται πως ίσως ο Κύριλλος και οι οργισμένοι ζηλωτές του αντιπροσωπεύουν τις τελευταίες σπίθες μιας θνήσκουσας φλόγας. Αυτό προσπαθεί ο Βαρθολομαίος να διαβεβαιώσει στο ποίμνιό του πως οδηγεί την Εκκλησία στο μέλλον, ενώ ο Κύριλλος παραμένει στο παρελθόν. Αλλά ως Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να γνωρίζει επίσης πως το τόξο της Ιστορίας δεν κάμπτεται πάντοτε προς την κατεύθυνση που θέλουμε εμείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, για 2η ημέρα το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ